- Her trives jeg veldig, veldig godt

Hans Iversen åpner døren til sin flunka nye leilighet på Fagerli Terrasse og med et stort smil ønsker han velkommen til sitt flotte og lyse hjem. Åpen kjøkkenløsning, lyse og romslige bruksrom og en solrik terrasse sørger for at den nybakte eieren er svært fornøyd med tingenes tilstand.

- Det er så fint å ha fått ting litt på stell. Jeg fikk solgt huset for to dager siden, så jeg har fortsatt litt ting igjen,  forklarer han.

 

Mange minner

Huset Hans flytter fra er på 300 kvadratmeter. Leiligheten er 142. Den pensjonerte karen ler godt når han tenker på hvilke ”skatter” han har funnet i prosessen med flyttingen.

- Jeg måtte jo omsider gå igjennom alt jeg hadde greid å samle i løpet av mange år på disse 300 kvadratmeterene. I en skuff fant jeg selvangivelsen fra 60-tallet, jeg fant ut at jeg hadde 110 slips og en hel haug med dresser fra et langt yrkesliv. Det ble levert en del sekker til Fretex, kan du si. Men først måtte jeg ha moteoppvisning på stuegulvet for kjæresten min, og innimellom latterkulene spurte hun forsiktig når jeg hadde brukt dressene sist, forteller han og  humrer mens han rister lett på hodet.

 

Frihet

Hans liker å ha ting på stell, men innser at det han greide å gjøre for ti år siden, gjerne ikke er så lett lenger nå som han har blitt eldre.  Han er ikke et øyeblikk i tvil om at det å kjøpe et mindre sted var riktig avgjørelse.

- Jeg valgte leiligheten fordi jeg orket rett og slett ikke tanken på å drive med hagearbeid. Det ble ganske enkelt for mye for meg, og nå som jeg har bikket over 70 år, så skjønner man jo at man på et eller annet tidspunkt må gjøre et valgt om å flytte til noe mer lettvint, forklarer han.

Mindre vedlikehold er et viktig punkt på listen til Hans, ikke minst fordi det fristiller tid til å kunne gjøre andre ting han liker.

- Jeg er glad i å reise, så nå trenger jeg ikke planlegge så mye i forhold til oppgaver og vedlikehold som må gjøres med huset. Jeg vet at hjemmet mitt blir ivaretatt også når jeg er bortreist, og det er jo svært betryggende. Snømåking er historie, og det er fantastisk! utbryter Hans og ler.

 

Nye venner

For mange er det å flytte fra et hus med avstand til andre, til en leilighet med naboer tettere på, en stor utfordring. For Hans var ikke dette en bekymring i det hele tatt.

- Jeg tenkte faktisk ikke så veldig på det, men må jo si at det har vært helt utrolig gøy å møte de som allerede hadde flyttet inn her. Samholdet og stemningen når vi møtes i gangene eller i fellesrommet nede i 1. etasje, er upåklagelig, og det er mye latter og gode historier. Og så er alle så hjelpsomme, enten det er baking til fellesmøtene eller hjelp til litt snekring og tilpasninger, legger han til.

Ute på terrassen finner vi bekreftelsen på nettopp det. Johnny Gabrielsen er naboen ved siden av, og han har tilbudt seg å sette opp noen skillevegger som Hans ønsket seg på uteplassen sin.

- Man kan jo ikke bli annet enn glad av sånt, og det blir nok mange fine øyeblikk med både naboer og venner i leiligheten her, forsikrer Hans.

Johnny gjør seg ferdig med jobben og Hans tar gledesstrålende med seg avisen ut på terrassen for å nyte solen og friheten.

- Vennene mine mener at jeg har gjort et godt valg, og jeg må si meg så hjertens enig, avslutter pensjonisten med et smil om munnen.

 

Tekst og bilder: Mona Hauglid