Tekst & Foto: Olav Svaland

Det har rykter at sameier på Færvik torv på Tromøy har et ekstra hyggelig lag gått en gang i måneden. Derfor oppsøker vi mannen som har laget suksessoppskriften, Arne Viken.

- Det er jo hyggelig at de liker maten jeg lager da, sier Arne, mens han snur litt på en ytrefilet av kalv. 

Den freser i panna og lukten brer seg i sameiet. Det er ikke samling i sameiet ennå, for de har ikke kommet i gang etter sommeren. - Det er jo kjekt at de ikke klager heller da, legger han til og ler så godt som bare han kan når han blir kjent med at beboerne i sameiet har skrevet av tilstelningene.

Populært med pinnekjøtt Vi møter han i en av toppleilighetene. Her bor han med sin kone, Lillian som han har vært gift med i 50 år.

- Da Arne, for lenge siden, ble utfordret av en annen beboer til å stelle i stand noe festlig i fellesrommet i første etasje, tok han utfordringen på strak arm. Etter det har han laget middager til alt fra åtte til 18 mennesker her, sier Lillian stolt.

De skryter av det gode miljøet i sameiet. At middagene og initiativet har betydning for de som møter opp, er det ingen tvil om. - En gang var vi 18 stykker til middag. Det var veldig hyggelig. Da var det pinnekjøtt på menyen og det slo godt an. Det må vi gjøre igjen, Arne oppdager Lillian. 

- Joda, det skal vi få til, sier Arne mens han ikke bekrefter hodet.

Musikk og mat Paret har bodd på Færvik torv i 13 år og hver dag har Arne stelt i stand middag til kona si. - Det er en del av meg dette, for jeg har vært vant med å kjøpe inn og lage mat. På det meste lagde jeg mat til 70 personer mens jeg var stuert på sjøen, sier han. Når Arne steller i stand middag til sameiet, hender det at det dukker opp noen overraskelser. 

- Vi har hatt Hans Inge Fagervik og kona innom og spilt musikk i forbindelse med fellesmiddagene, og vi har også hatt flere andre dyktige musikkere her som har spilt for oss, sier Arne. På torvet er det akkurat flyttet inn tre unge "gutter", som de kaller det. Ellers bor det tre ektepar, og resten enslige mennesker i hver leilighet.

- Samlinger som dette er viktig for oss alle. Det er godt når det skjer noe her vi bor, så derfor er det ekstra moro å stelle i stand et godt opplegg for flest mulig. Men jeg skjønner at det ikke er for alle, sier Arne. 

Arne har full kontroll Lillian har dekket på bordet. I dag er det bare han og journalisten som skal spise henne. Ovnsstekte poteter blir servert sammen med en nydelig saus og et mørt kjøtt som er servert på en seng av champignon, løk og paprika. 

- Hvem er det som bestemmer middagen, spør vi. - Det er Arne som står for alt sammen. Jeg bare nyter godsakene jeg, sier Lillian og ler. - Når det er tilstelninger for beboerne da? - Da har nok han også en finger med i spillet, men det er ikke alltid det trenger å være så avansert. En gang hadde vi wienerpølse i stappe med erter i stappa. Det ble veldig populært det også, sier hun og ler. Eller ramses det raskt opp fra Arne: - Kjøttkaker, ertesuppe, pinnekjøtt, egentlig alt i alle sjangre er på menyen, sier han.

- Skulle ikke bo her Arne er opprinnelig fra Tafjord på Sunnmøre, mens Lillian er fra Stokmarknes i Vesterålen. Det var bare en tilfeldighet at de havnet i Arendal.

- Det var ei venninne som fikk oss til å se på et hus i Arendal. Det lå ved utløpet til Nidelva, på hisøysiden i Strømmen. Vi kjøpte det og bodde der i 29 år, sier Lillian.

Da Færvik Torv sto ferdig benyttet paret seg ofte av Hove som turområde. - Da vi kjørte forbi henne, sa alltid Arne at han aldri ville bo her. Han holdt på med det i mange år, men så flyttet vi hit likevel, sier Lillian og ler av Arne som nå trives så godt at han også er blitt styreformann i sameiet. Det har vært i flere år.