Dette var også realiteten for Fabakkheia Borettslag, et lite borettslag på Tromøya. Arendal Boligbyggelag ble kontaktet, og etter en grundig gjennomgang av hva som måtte gjøres og hvilke nye retningslinjer og krav en renovering har i dag, bestemte styreleder Torgunn Myklebust og de 7 andre eierne seg for å gå løs på oppgaven. Bomagasinet besøker dem i den avsluttende fasen av prosjektet.

- Det har gått over all forventning! Dette har vært en stor oppgave for et borettslag på vår størrelse, men det måtte jo gjøres. Nye vinduer, dører, tak og ikke minst ventilasjonsanlegget måtte til pers, men vi har fått god hjelp underveis, forteller Torgunn fornøyd og peker bort på Ommund Edvard Noddeland.

Ommund jobber som prosjektleder på teknisk avdeling i Arendal Boligbyggelag, og også han er strålende fornøyd med prosjektet.

- Det viktigste har faktisk vært at styreleder har vært så fremoverlent og gått i bresjen for å komme i gang med renoveringen på et tidlig stadium. Torgunn har sørget for at informasjon og dokumentasjon har kommet i tide, og hun har vært veldig positiv til hele prosjektet. Det har smittet over på alle involverte, forteller han smilende.

Manglende vedlikehold kan bli utrolig kostbart, og krisehåndtering skjer, ifølge Ommund, litt for ofte.

  • Som huseier er det veldig smart å følge med på om alt er som det skal. Små bagateller som ikke blir oppdaget og håndtert kan utvikle seg til større skader med tilhørende store kostnader.  Og så må man sørge for at utbedringen som skal gjøres blir gjort av fagfolk. En oppgradering mister fort verdien hvis den ikke er gjennomført riktig, legger Ommund til.


God planlegging
Borettslaget har hatt jevne møter for å lande de avgjørelsene og valgene som måtte tas, og det har gått uten noen som helst problemer.

- Vi hadde noen diskusjoner i begynnelsen, men vi fikk så god veiledning fra boligbyggelaget at vi raskt fikk bestemt oss. Vi var veldig klar over at dette ville bli en altfor stor prosess å drive på egen hånd, så boligbyggelaget ble engasjert til prosjektledelse og har bidratt med mye kompetanse. De har ordnet med lån, tilbudsrunder og ikke minst kontrollert at alt blir levert slik det var bestilt, forklarer Torgunn.

Oppgaven har vært stor, og eierne har vært opptatt av å ta ting på alvor, men det har likevel vært noen gøyale elementer i renoveringen.

- Det var så kjekt at vi fikk lov til å velge dørene selv! Vi er jo forskjellige individer og leiligheter, så det at vi fikk lov til å sette vårt særpreg på en liten del av utseendet, det synes jeg var kjempegøy, erklærer Torgunn med et stort smil rundt munnen.

Ser lyset
- «Mi har det sååååå fint!» hører vi plutselig innimellom leilighetene, før et smørblidt fjes dukker opp. Gunn Evy Johnsen har vært på besøk hos sønnen, men føler selv et veldig eierskap til leilighetene og renoveringen de har gått igjennom.

- Planen er at dette skal bli vårt rede når vi skal bli pensjonister, innrømmer hun og humrer lett.

Renoveringen har fikset et problem Gunn og mannen var sikker på ville komme til å kreve mye mer arbeid før de eventuelt flytter inn.

- Med alderen kommer behovet for mer lys, og vi har sett for oss at vi måtte slå ut veggen og gjøre store endringer inne. Nå er det satt inn nye vindu fra gulv til tak, som lar hele leiligheten fylles med lys. Det er en sann lykke, proklamerer Gunn og ler.

Samarbeid
Det er fremdeles stor aktivitet med siste hånd på verket, og Torgunn peker mot tre arbeidskarer med hjelmer og hørselsvern.

- Det har vært en sann glede å ha disse karene med på laget. Makan til ryddige og strukturerte folk skal du lete lenge etter, erklærer hun så høyt at de Skanska-ansatte ikke kan unngå å høre det. Lett rødmende kommer de bort til oss.
- De har jo vært veldig greie disse eierne da, så da blir det jo svært god stemning, sier tømrer Arne Holte og smiler.

Selv for drevne tømrere som ofte jobber på store prosjekter, har det vært spennende å være med på denne prosessen.
- Det er jo gøy å få lov til å bli med på prosjekter der egentlig alt gjøres. Det er mange som lar noe være igjen, som bare ønsker å gjøre deler av renoveringen, mens her har de valgt å gå for hele pakken. Det er en veldig fornuftig beslutning som varmer et håndverkerhjerte, legger tømrer Frode Sagemoen til.

Også Ommund er svært godt fornøyd med prosjektet og kvaliteten som leveres.
- Borettslaget har i flere tilfeller valgt å gå for produkter som har en bedre kvalitet enn det som er lovpålagt, og det merkes. Det gir robuste, miljøvennlige og energieffektive løsninger som vil gi gode opplevelser for eierne i mange år fremover, sier han stolt.

Styreleder Torgunn nikker og er helt enig med Ommund.
- Dette er nesten som å bo i noe nytt. Jeg er takknemlig for at vi nå kan gå vinteren i møte uten å måtte fryse eller bekymre oss for taket. Trivselen vil øke mer, og strømregningen vil bli mindre. Den perfekte vinn-vinn for oss alle, avslutter hun gledesstrålende.