Naboer som serverer kake på døren når man nettopp har flyttet inn eller som går tur med hunden din når du ligger strak ut med influensa. Noen har en nabo som hjelper med å måke snø når det laver ned fra himmelen, og som slår av en prat over blomsterbedet eller hagegjerdet og tar inn avisa når du er bortreist på ferie.


Overraskelsen

I Damgaten, et lite steinkast fra Arendal sentrum, møter vi Astrid på nedsiden av leilighetskomplekset hun bor i. Her har hun holdt hus i over 20 år, og det er med et rørende engasjement hun har nominerte sin nabo Håkon Olsen til vår lille uformelle konkurranse om gode naboer.

- Håkon er en fantastisk nabo. Han er alltid beredt til å gi en hjelpende hånd, har gode forslag og praktiske løsninger til det meste – og det alltid med et usedvanlig godt humør og et godt smil på lur, forklarer hun. -I tillegg er han styreleder, og han tar vervet med det aller største alvor.

Med favnen full av blomster lister Astrid seg forsiktig opp trappen mot leiligheten til Håkon, før hun banker bestemt på døren. Hunden Tuva ligger på steinhellene og slapper av i solen idet døren åpnes og Håkon får øye på oss. Når han får vite at han er vinner av boligbyggelagets nominering, får han et svært overrasket uttrykk i ansiktet og stotrer frem at han vet ikke helt hva han skal si. Astrid ler høyt og godt over at hun greide å holde overraskelsen hemmelig for ham.
- Vær så god, kjære nabo! Dette er en liten oppmerksomhet til deg, sier hun ærbødigst og overrekker buketten fra Nyli Blomsterhjørnet.

Han tar nølende imot blomstene, smiler forsiktig og rister lett på hodet for å understreke at han ikke skjønner noen ting som helst. Etter en rask forklaring fra oss tar han et godt grep rundt buketten og ler høyt.
- Nei, dette var da vel bare altfor mye! nærmest roper han på klingende nordnorsk, mens han vinker oss inn i stuen. Med raske bevegelser har han plutselig servert både kaffe, kaker, brus og kjeks, mens han mumler og smiler litt for seg selv. Han rister på hodet og ler høyt.
- Jeg er litt i sjokk her nå, utbryter han og stopper helt opp i bevegelsen og stirrer ut i luften. - Jeg fatter ikke hvordan dette er mulig, og jeg har da virkelig ikke gjort noe spesielt som fortjener dette, sier han med litt grøtete stemme.

Samhold

Han får stor motstand fra Astrid idet hun setter fra seg kaffekoppen så den klinger i bordet.
- Dette mener jeg av hele mitt hjerte. Du er utrolig viktig for samholdet her, og du er helt fantastisk inkluderende, legger hun til bestemt før hun vender seg mot undertegnede og forklarer nærmere.
- Håkon kjenner alle beboerne, han slår av en prat og er virkelig kontaktskapende. Han tar vare på alle, og han er opptatt av hvordan alle har det. Han ber naboene gi en lyd når de skal på ferie, for han blir bekymret hvis han ikke har hørt eller sett noe til de på en stund, avslører Astrid.

Håkon blir rød i kinnene og litt beveget, men er veldig tydelig på hva han tenker er suksessoppskriften.
- Ingen har tapt noe på å være hyggelig og grei i det lange løp. Man høster litt som man sår, og hvis du ikke gir av deg selv er det vanskelig å få noe tilbake, forklarer nordlendingen.

Ifølge hovedpersonen selv har han alltid vært sånn.
- Jeg vet jo egentlig ikke om annet, for dette er ganske naturlig for meg. Og så holder det også meg oppe. Som pensjonist er det ganske rolig, og det er jo viktig å ha noe å drive med, mener han.

Med kaffekoppene i hånd og blomsterbuketten sirlig plassert på bordet, snakker naboene om løst og fast, og de er ikke i tvil om hva de mener må til for at man skal kunne etablere et godt naboskap.
- Godt naboskap gir et godt samhold, og har du et godt samhold, så bryr du deg mer om de rundt deg. Det er ikke alle som har familie i nærheten, og da er gode naboer godt å ha, forklarer Håkon.
- Ja, og så må man sørge for å skaffe seg en nordlending, proklamerer Astrid med overbevisning og Håkon knekker sammen i latter. Vi kan bare anta at han ikke er uenig i den påstanden.

 

I avisene leser man ofte om krangling og uro mellom naboer. Når vi i boligbyggelaget er ute i årsmøter og generalforsamlinger, opplever vi en helt annen virkelighet enn det man kan få inntrykk av i mediene. Vi vet at de gode nabohistoriene finnes der ute, og vi vil gjerne høre fra dere! Send oss noen ord på mail: post@arendal.bbl.no. For flere gladsaker om gode naboer, følg oss på Facebook.